19. feb, 2018

Percussion Party

Geslaagde eerste editie van Percussion Party.

Op zondag 18 februari was het dan eindelijk zover. Na maanden van repeteren en voorbereiden was het tijd voor de eerste editie van Percussion Party, georganiseerd door Slagwerkgroep Antonius uit Vragender. De reden hiervoor was dat er voor percussie ensembles en drumbands redelijk weinig podium is om hun kunsten te vertonen. De organisatie had een gevarieerd programma in elkaar gezet. De organiserende vereniging, Slagwerkgroep Antonius beet om half twee het spits af in MFA de Bult in Vragender. Onder leiding van Michiel Bütterhoff werd het een spetterende opening. Er werden een vijftal stukken gespeeld waarbij een scala aan instrumenten aan bod kwam. Als tweede was Drumband St. Caecilia uit Lichtenvoorde aan de beurt onder leiding van Wilfried Elshof. Zij speelden een viertal werken en dit was ook een goed optreden. Met een goede mix van de snaredrum en de doffe trom en het zware werk van de bassdrums klonk het zeer goed.

Als derde was het Drumband VMS uit Aalten die binnen kwam marcheren. Onder leiding van instructeur Arent-Jan Bennink werden marsen uit hun straatrepertoire gepeeld. Het was wat anders dan het publiek tot op dat moment gewend was maar het werd wederom een geslaagd optreden en zo ze kwamen gingen ze ook weer. Nadat ze vier stukken hadden gespeeld marcheerden ze de zaal weer uit, onder luid applaus dit keer. De vierde vereniging die aan de beurt was luisterde naar de naam Battle uit Bathmen. Onder leiding van Ronny Wolterink liet dit kleine clubje jongens horen over heel wat slagwerktalent te beschikken. Ondanks dat ze maar met z’n vieren waren klonk het goed. Ze lieten horen dat er nog behoorlijk rek in deze groep zit voor de toekomst. De vijfde groep waren de slagwerkers van Excelsior Barlo en Advendo Lintelo onder leiding van Colin Janssen. Eerst waren de gevorderden aan de beurt. Zij speelden een aantal stukken die goed klonken en daarna waren de leerlingen aan zet. Dus ook hier zit nog genoeg muziek in voor de toekomst.

De zesde groep die zijn kunsten kon vertonen was Drumband H.M.V uit Holten wederom onder leiding van Michiel Bütterhof. Als eerste speelden ze een stuk dat niet zomaar een gewoon stuk was. Namelijk het licht werd gedoofd en de trommels werden voorzien van water waardoor het waterdrum werd. Het werd letterlijk en figuurlijk een spetterend optreden. Het tweede stuk werd een arrangement van Phil Collins. Dit werd een ontzettend gaaf stuk en leidde tot een groot applaus uit de zaal. HMV heeft ook een Braziliaanse slagwerkgroep, Bateristas genaamd en zij speelden ook nog een stuk met gave beats. Als laatste vereniging was Sint Jan uit Meddo aan de beurt onder leiding van Ronny Wolterink. Zij lieten een aantal werken van hoog niveau horen met het traditionele slagwerk maar ook met gestemd slagwerk als marimba en buisklokken. Als afsluiting was er een drumbattle. Twee leden van iedere deelnemende vereniging werden uitgeloot en konden plaatsnemen achter een slaginstrument. Muzikaal leider van deze battle was Michiel Bütterhof die iedereen eerst een basisritme liet spelen en daarna een voor een iemand een solo liet spelen. Het was geweldig om te zien dat alle solisten met volle overgave hun solo speelden tot luid applaus van de aanwezigen. Mede dankzij hun optreden tijdens de Percussion Party is Slagwerkgroep Antonius afgelopen week uitgeroepen tot Slagwerkgroep van de week door de website www.slagwerkinfo.nl. Al met al kan Slagwerkgroep Antonius terugkijken op een geslaagde middag en deze is zeker voor herhaling vatbaar!